gespeelde voorstellingen van het operettekoor

2020 - heden


De Piraten van penzance (2023)

Componist: Arthur Sullivan

Libretto: William S. Gilbert

Vertaling: Gerard Knoppers

 

OVER DE OPERETTE 

 Een piratenschip legt aan de kust van Cornwall aan. De zeerovers vieren de verjaardag van Frederic, leerling-piraat. Maar de jongeman wil zijn kameraden verlaten. Hij verfoeit het piraten bedrijf, waarin hij ooit per vergissing is verzeild. De kombuismeid Ruth vertelt hoe dat kwam. De kapers varen hierna weer af, onder achterlating van Frederic en Ruth; de laatste is op het laatste nippertje - ondanks haar gevorderde leeftijd - van boord gesprongen, omdat zij Frederic niet wil verlaten. Een stoet generaalsdochters nadert. Frederic, die nooit een andere vrouw dan Ruth heeft gezien, beseft nu dat zij hem steeds heeft voorgelogen, als ze beweerde dat ze mooi was. Woedend verstoot hij haar, en daarna verstopt hij zich. De meisjes willen pootjebaden, maar plotseling staat Frederic voor hen en vraagt of een van de meisjes zijn vrouw wil worden. Allen weigeren, maar Mabel, de mooiste van allemaal, zegt ja. Intussen zijn de piraten heimelijk teruggekeerd; onverhoeds overvallen zij de jongedames. De snode plannen van de kapers worden echter verijdeld door de komst van de generaal, die zich eerst omstandig voorstelt en dan via een leugen weet te bewerkstelligen dat de piraten zijn dochters met rust laten.

 

De generaal heeft wroeging over zijn leugen, tevergeefs trachten zijn dochters hem op te beuren. Frederic is vast van plan met behulp van de politie de rovers te verslaan en daarna met Mabel te trouwen. Maar de kaperkapitein en Ruth komen hem een contract onder de neus duwen waar hij niet onder uit kan: hij moet zich weer bij de piraten voegen. Vervolgens verslaan de piraten de politieagenten. Gelukkig beschikt de aanvoerder der agenten nog over een laatste troef; deze mogen we hier niet onthullen, maar het argument is zo sterk dat de kapers zich overgeven. In deze wirwar van gebeurtenissen onthult Ruth ten slotte een geheim, waardoor een ware epidemie van trouwlust uitbreekt, zodat iedereen iedereen krijgt.

 

ROLVERDELING

 John Lust (Piratenkapitein), Leonard van Wezel (Samuel), Lars den Bakker (James),
Sander Vleeshakker (Frederic), Cynthia Vriend (Ruth), Luc Theunissen (Generaal),
Astrid Vreeken (Mabel), Jessica de Wolf (Edith), Ingrid Bosch (Kate), Simone Ouwendijk (Isabel)

Ralph Hackmann - Gons (Brigadier)Boccaccio (2022)

Componist - Franz von Suppé (1819-1895)

Libretto - Camillo Walzel en Richard Genée

Vertaling - Joop C.G. Fransen, Arnold Alons

 

OVER DE OPERETTE 

“Boccaccio” (1879) is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Franz von Suppé; het is een onbetwist meesterwerk en daardoor een van de meest geslaagde operettes aller tijden.

Von Suppé en zijn librettisten hebben zich laten inspireren door de  geestige en wulpse verhalen die de Italiaanse schrijver Boccaccio in circa 1350 te boek stelde onder de titel “Decamerone”: tien jonge mensen vertellen elkaar, opgesloten in een huis in de buurt van Florence op de vlucht voor de pestepidemie ('in lockdown' zouden we tegenwoordig zeggen), verhalen waarin de geestelijkheid wordt bespot en gezagsdragers te kakken worden gezet. Ook de erotiek wordt niet geschuwd.

De tekstschrijvers van Von Suppé hebben onder andere de komische novelle 'De minnaar in het vat' en 'De betoverde olijfboom' in de operette verwerkt, maar zij hebben er een romantische verhaallijn aan toegevoegd waarin Boccaccio zelf een grote rol speelt, bijgestaan door zijn vriendengroep bestaande uit studenten. Boccaccio is namelijk verliefd op Fiametta, de pleegdochter van de olijvenkweker, en om met haar in contact te komen moet hij allerlei listen verzinnen.

De muziek waarop al die dwaze lichtzinnigheid wordt verbeeldt, is verrassend melodisch: duetten, terzetten en grote ensembles (met véél koor!) waarin de componist niet onderdoet voor beroemde tijdgenoten als Jacques Offenbach of Johann Strauss Jr.

 

ROLVERDELING

Marjo Bosch (Giovanni Boccaccio), Astrid Vreeken (Fiametta), Frank Triёst (Lambertuccio),

Ingrid Bosch (Peronella), John Lust (Lotteringhi), Cynthia Vriend (Isabella), Frank Geisink (Scalza),

Renie Majoor (Beatrice), Tim Bakker (Pietro), Sander Vleeshakker (Leonetto) IVM de corona pandemie zijn er in 2020 en 2021 geen voorstellingen gespeeld