De piraten van penzance


Het verhaal


 Een piratenschip legt aan de kust van Cornwall aan. De zeerovers vieren de verjaardag van Frederic, leerling-piraat. Maar de jongeman wil zijn kameraden verlaten. Hij verfoeit het piraten bedrijf, waarin hij ooit per vergissing is verzeild. De kombuismeid Ruth vertelt hoe dat kwam. De kapers varen hierna weer af, onder achterlating van Frederic en Ruth; de laatste is op het laatste nippertje - ondanks haar gevorderde leeftijd - van boord gesprongen, omdat zij Frederic niet wil verlaten. Een stoet generaalsdochters nadert. Frederic, die nooit een andere vrouw dan Ruth heeft gezien, beseft nu dat zij hem steeds heeft voorgelogen, als ze beweerde dat ze mooi was. Woedend verstoot hij haar, en daarna verstopt hij zich. De meisjes willen pootjebaden, maar plotseling staat Frederic voor hen en vraagt of een van de meisjes zijn vrouw wil worden. Allen weigeren, maar Mabel, de mooiste van allemaal, zegt ja. Intussen zijn de piraten heimelijk teruggekeerd; onverhoeds overvallen zij de jongedames. De snode plannen van de kapers worden echter verijdeld door de komst van de generaal, die zich eerst omstandig voorstelt en dan via een leugen weet te bewerkstelligen dat de piraten zijn dochters met rust laten.

 

De generaal heeft wroeging over zijn leugen, tevergeefs trachten zijn dochters hem op te beuren. Frederic is vast van plan met behulp van de politie de rovers te verslaan en daarna met Mabel te trouwen. Maar de kaperkapitein en Ruth komen hem een contract onder de neus duwen waar hij niet onder uit kan: hij moet zich weer bij de piraten voegen. Vervolgens verslaan de piraten de politieagenten. Gelukkig beschikt de aanvoerder der agenten nog over een laatste troef; deze mogen we hier niet onthullen, maar het argument is zo sterk dat de kapers zich overgeven. In deze wirwar van gebeurtenissen onthult Ruth ten slotte een geheim, waardoor een ware epidemie van trouwlust uitbreekt, zodat iedereen iedereen krijgt.


rolverdeling


Richard, piratenkapitein - John Lust

Samuel, rechterhand van de piratenkapitein - Leonard van Wezel
James, linkerhand van de piratenkapitein - Lars den Bakker

Frederic, leerling piraat - Sander Vleeshakker

Ruth, kombuismeid van de piraten -Cynthia Vriend

Generaal Stanley - Luc Theunisse

Mabel, dochter van de generaal - Astrid Vreeken

Edith, dochter van de generaal - Jessica de Wolf

Kate, dochter van de generaal - Ingrid Bosch

Isabel, dochter van de generaal - Renie Majoor

Edward, brigadier van de politie - Ralph Hackmann - Gons


ensemble


Lars den Bakker, Marianne Bol, Ingrid Bosch, Aafke Geisink - Brinkhuijsen, Ralph Hackmann - Gons, Simone Hackmann, Tanya Kruijver,  John Lust, Renie Majoor, Mara Mast, Myrna Meijer, Martin Meijssen, Dieke Nierop, Ingeborg Oud, Simone Ouwendijk, Rik Prins, Juliëtte Prudon,  Lidy Schoon, Luc Theunissen, Frank Triёst, Sander Vleeshakker, Cynthia Vriend, Ronald Vriend, Kyan Vriend, Yaira Vriend, Uta van Wezel, Leonard van Wezel,  Jessica de Wolf, Hilde Wuijten, Rob van der Zee


credits


Componist: Arthur Sullivan

Libretto: William S. Gilbert

Vertaling: Gerard Knoppers

 

Muzikale leiding - Frank Geisink

Regie - John Lust

 

Productieteam - Ingrid Bosch, Renie Majoor, Mara Mast,
Lidy Schoon, Luc TheunisseVoorstellingen:
zaterdag 18 november 2023, 20.00 uur première
zondag 19 november 2023, 14.00 uur matinee

zaterdag 25 november 2023, 20.00 uur voorstelling
zondag 26 november 2023, 14.00 uur matinee


Kaarten bestellen:

De kaartverkoop loopt via Theater de Kunstgreep, via onderstaande knop kunt u kaarten bestellen.